Samen voor een sterke informele zorg!

E-Learning

E-learning heeft veel voordelen: U kunt de training volgen wanneer het uikomt en u kunt zelf het tempo bepalen. Daarnaast is e-learning leuk omdat de inhoud levendiger wordt door filmpjes en oefeningen. 

 • Training 'Dementie op jonge leeftijd'

  Training 'Dementie op jonge leeftijd'

  Speciaal voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie biedt Alzheimer Nederland een gratis online training aan. De training ‘Dementie op jonge leeftijd’ behandelt het hele ziekteproces en sluit aan op de behoefte aan meer informatie, praktische tips en oplossingen van naasten van jonge mensen met dementie.

  Mantelzorgers vertellen over hun eigen ervaringen en je krijgt praktische tips die je helpen in de dagelijkse zorg.

  https://www.dementie.nl/training-dementie-op-jonge-leeftijd
 • Een betrokken omgeving

  Een betrokken omgeving

  Voelt u zich, als familie of naaste van een persoon met een psychische aandoening, machteloos en weet u vaak niet hoe om te gaan met de situatie van uw naaste? De online zelfhulptraining ‘Betrokken omgeving’ is speciaal ontwikkeld voor familie en betrokkenen van mensen met een psychische aandoening. Om u te ondersteunen in uw rol als mantelzorger.

  Deze online zelfhulptraining biedt u inzicht in uw rol als mantelzorger en leert u vaardigheden om beter om te kunnen gaan met lastige situaties. Thema’s zoals communicatie, grenzen stellen, de effecten van negatieve denkpatronen en sociale steun komen aan bod. 

  https://www.mondriaan.eu/nl/familie-en-naasten/cursussen-voor-familie/zelfhulpmodule-betrokken-omgeving
 • Een prettig contact

  Een prettig contact

  Tips voor een goed gesprek vind je hier. 

 • Gezond zorgen

  Gezond zorgen

  In de zelfhulpmodule leert u om op eigen kracht weer balans te vinden in het zorgen voor anderen en zorgen voor uzelf. U krijgt informatie, tips en oefeningen om overbelasting te herkennen, aan te pakken en te voorkomen. U kunt zich ook laten inspireren door de persoonlijke verhalen van een viertal mantelzorgers. De module doorloopt u zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het u het beste uitkomt. De zelfhulpmodule is volledig gratis en anoniem. 

  https://www.mirro.nl/inloggen/
 • Videobellen via Whats-App

  Videobellen via Whats-App

  Leren hoe je kunt videobellen via Whats-App? Bekijk het filmpje van Trajekt. 

  https://www.youtube.com/watch?v=xOsU64-ZBeg
 • Timemanagement

  Timemanagement

  Voor veel mensen zou de dag best wat langer mogen duren. Het lijkt wel of er geen eind komt aan alle werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. In plaats van het kleiner worden van de stapels op het bureau, lijken ze alleen maar groter te worden. Kleine dingen blijven liggen, urgente en prangende zaken met een deadline worden op het laatste moment in te weinig tijd afgemaakt. Uiteindelijk gaat dit ten koste van het werk.

  Er zijn behoorlijk wat trucs en tips om het werk beter te organiseren, te doen wat echt gedaan moet worden en misschien wat vaker nee te zeggen

  https://www.learnit.nl/gratiscursus/timemanagement
 • Voorbereiding Keukentafelgesprek

  Voorbereiding Keukentafelgesprek

  Krijgt uw naaste zorg of ondersteuning van de gemeente op basis van de Wmo of jeugdzorg. Dan onderzoekt de gemeente in een gesprek wat er nodig is. Wat houdt dit keukentafelgesprek in? Wat kunt u er als mantelzorger mee? En hoe kunt u zich hierop voorbereiden? 

  https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/samenwerken-met-de-zorg-en-de-gemeente/het-keukentafelgesprek
 • Hoe blijf je als mantelzorger gezond?

  Hoe blijf je als mantelzorger gezond?

  Een module met inspirerende weetjes over hoe u leuk en gezond kunt leven en waar u wellicht geïnspireerd door kunt raken. 

  https://www.free-learning.nl/modules/vitaliteit/vitaliteit_flash.htm
 • Praktische coachingsvaardigheden

  Praktische coachingsvaardigheden

  Een coach begeleidt een individu of een groep middels het voeren van gesprekken en het doen van oefeningen in het bereiken van resultaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overkomen van angsten, het voeren van een bepaalde gesprekken, het behalen van deadlines, het verbeteren van relaties en het hebben van een goede werkuitvoering. Aangezien het oefening vereist om een goede coach te worden, is deze online cursus van learnit dusdanig opgezet dat u ook daadwerkelijk praktisch aan de slag kunt gaan 

  https://www.learnit.nl/gratiscursus/coaching
 • Persoonlijke effectiviteit

  Persoonlijke effectiviteit

  Learnit laat in deze cursus o.a. zien dat door het (leren) kennen van uw sterke en zwakke punten, het duidelijk stellen van doelen en door beter communiceren u uw persoonlijke effectiviteit kunt vergroten. 

  https://www.learnit.nl/gratiscursus/persoonlijke-effectiviteit
 • Omgaan met agressie en verbaal geweld

  Omgaan met agressie en verbaal geweld

  Via learnit is de cursus Omgaan met agressie en (verbaal) geweld gratis te downloaden. 

  https://www.learnit.nl/gratiscursus/agressie
 • Assertiviteit

  Assertiviteit

  Learnit heeft een cursus assertiviteit ontwikkeld. In deze cursus komen onderwerpen aan bod zoals nee-zeggen, feed back, verbaal en non-verbaal gedrag, communicatie, zelfvertrouwen. 

  https://www.learnit.nl/gratiscursus/assertiviteit
 • Presenteren

  Presenteren

  Is het toespreken van een groep voor u ook een stressvolle gebeurtenis? Learnit heeft een online-cursus van zes lessen ontwikkeld die u handvatten bieden voor presentaties. U gaat leren hoe u een presentatie voorbereidt, hoe u powerpoint goed gebruikt en hoe u die ontspannen en goede presentator wordt. Deze online cursus is een praktische cursus. Bij elk hoofdstuk staan oefeningen. Het is een must om deze oefeningen ook daadwerkelijk uit te voeren. Presenteren kan men alleen al doende leren.

  https://www.learnit.nl/gratiscursus/presenteren
 • Filmpjes over veilig wonen

  Filmpjes over veilig wonen

  Er zijn een aantal voorlichtingsfilmpjes gemaakt met tips over preventieve maatregelen voor veilig wonen en over babbeltrucs. 

  https://veens-welzijn.nl/node/2318
 • Dementiegame gratis beschikbaar

  Dementiegame gratis beschikbaar

  Sevegram en serious gamingbureau Goal043 hebben samen een game ontwikkeld voor mantelzorgers, familieleden, vrienden en buren van mensen met dementie. Met deze game kan men meer kennis opdoen over dementie en eventueel lotgenoten treffen.

  Naast het realiseren van veilige en liefdevolle zorg heeft het programma ook als doel de relatie tussen de cliënt, zijn naasten en professional centraal te stellen.
  Dementiegame levert een bijdrage aan de maatschappelijke wens om meer kennis op te doen over het ziektebeeld, anderzijds doet men via de game begrip en kennis op wanneer naasten met deze ziekte worden geconfronteerd.

  http://www.dementiegame.nl
 • Klik & Tik. Samen op het web.

  Klik & Tik. Samen op het web.

  Facebook. Twitter. U hebt er vast wel van gehoord. Maar wat is het? Wat kunt u ermee? Bij Klik & Tik. Samen op ’t web krijgt u antwoord op deze vragen. Facebook en Twitter zijn ‘sociale media’. Het zijn sociale netwerksites op het internet. U kunt er contact maken met andere mensen. Deze module legt uit hoe sociale media werken. U leert hoe u een profiel aanmaakt en contacten kunt leggen. Ook wordt uitgelegd hoe berichten, filmpjes, foto’s, links en muziek geplaatst kunnen worden.

  https://oefenen.nl/programma/klik_en_tik_samen_op__t_web
 • Gentle Teaching

  Gentle Teaching

  Werkt u met mensen met een verstandelijke beperking, ouderen of dementerenden? Dan is de module ‘Gentle Teaching’ iets voor u. Het uitgangspunt van deze door Zideris gemaakte module is dat cliënten zich veilig, gewaardeerd en gesteund voelen, ook tijdens moeilijke momenten.

  https://www.free-learning.nl/modules/gentleteaching
 • Cursus Facebook

  Cursus Facebook

  Facebook heeft vele gebruikers wereldwijd. In deze online-cursus komen diverse onderwerpen aan bod waaronder: tijdlijn, porren, privéberichten versturen, een pagina maken, instellingen.

  http://www.gratiscursus.be/Facebook/index.html
 • Omgaan met emoties

  Omgaan met emoties

  Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.

  https://www.humanitas.nl/elearning/omgaan-met-emoties/story_html5.html
 • Netwerken versterken

  Netwerken versterken

  Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen.

  https://www.humanitas.nl/elearning/netwerken-versterken/story_html5.html
 • Grenzen stellen

  Grenzen stellen

  Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken.

  https://www.humanitas.nl/elearning/grenzen-stellen/story_html5.html
 • Niet-zichtbare beperkingen

  Niet-zichtbare beperkingen

  Wilt u meer weten over ‘niet-zichtbare beperkingen’, zoals een licht verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of een vorm van autisme? SIGRA en de Gemeente Amsterdam ontwikkelden een interessante e-learning module voor iedereen die wel eens te maken heeft met ‘rare’ mensen, ze niet begrijpt en niet goed weet hoe je hier mee om kunt gaan.

  https://www.free-learning.nl/modules/nietzichtbarebeperkingen/start.html
 • Empowerment

  Empowerment

  Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen, daar gaat deze training over.  

  https://www.humanitas.nl/elearning/empowerment/story_html5.html
 • Versterkend gesprek

  Versterkend gesprek

  In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.  

  https://www.humanitas.nl/elearning/de-kracht-van-een-goed-gesprek/story_html5.html
 • Humanitas zet gratis trainingen online!

  Humanitas zet gratis trainingen online!

  Vereniging Humanitas lanceert zes gratis online trainingen. De korte trainingen op de Humanitas-site zijn bedoeld voor vrijwilligers en mantelzorgers, die mensen in een kwetsbare situatie helpen.

  https://www.humanitas.nl/over-ons/trainingen-voor-vrijwilligers/
 • Training GOED omgaan met dementie

  Training GOED omgaan met dementie

  Houd jij de deur open voor iemand met dementie? Weet jij wanneer je te maken hebt met dementie? Herken jij de signalen en weet je hoe je goed moet handelen? Meld je nu aan en doe de GRATIS training GOED omgaan met dementie dan ben je voorbereid wanneer je iemand met dementie tegenkomt.

  De training maakt deel uit van de campagne 'Samen maken we Nederland dementievriendelijk' en is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie.

  https://samendementievriendelijk.nl/trainingen
 • Zelfhulptraining: Betrokken Omgeving

  Zelfhulptraining: Betrokken Omgeving

  Mondriaan biedt u, familie en naasten van mensen met een psychische aandoening, gratis online ondersteuning. Deze online zelfhulptraining heet ‘Betrokken Omgeving’.

  Deze training biedt u inzicht in uw rol als mantelzorger en leert u vaardigheden om beter om te kunnen gaan met lastige situaties. Thema’s zoals communicatie, grenzen stellen, de effecten van negatieve denkpatronen en sociale steun komen aan bod. Elk thema geeft een handvat om de praktische en/of emotionele problemen die een rol kunnen spelen bij mantelzorg, beter aan te kunnen.

  Voor wie?
  Deze training is ontwikkeld voor mantelzorgers: volwassenen die onbetaald zorg verlenen aan een naaste (bijvoorbeeld familie of een partner) met psychische problemen. Het is een gratis preventief en ondersteunende training die zelfstandig, anoniem en zonder inmenging van Mondriaan wordt doorlopen.

  https://mondriaanzelfhulp.minddistrict.nl/
 • Trainingen voor mantelzorgers via Alleszelf.nl

  Trainingen voor mantelzorgers via Alleszelf.nl

  Zorgt u intensief voor iemand op hoge leeftijd of ontvangt u mantelzorg? Dan weet u dat mantelzorg geven niet altijd eenvoudig is. Gelukkig zijn er steeds meer trainingen voor mantelzorgers. Deze mantelzorgtrainingen of -cursussen helpen overbelasting te voorkomen. Soms zijn ze gratis of komt u in aanmerking voor vergoeding. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij. Welke kiest u?

  https://www.alleszelf.nl/mantelzorgtrainingen/
 • Online seminar: Zorg bij dementie, wat is mogelijk?

  Online seminar: Zorg bij dementie, wat is mogelijk?

  Als mantelzorger wilt u natuurlijk dat uw naaste met dementie de juiste zorg krijgt. Goede thuiszorg, een fijne dagbesteding of deskundig casemanagement. Maar hoe regelt u dat? Casemanager Gerben Jansen, mantelzorgmakelaar Helga Neessen en mantelzorger Rineke Maarse geven u graag antwoord op deze vraag tijdens het online seminar dat CZ organiseerde  op woensdag 28 september. 

  U kunt het seminar volgen op uw computer, tablet of mobiele telefoon. U hoeft er de deur dus niet voor uit. Het seminar is gratis en iedereen kan deelnemen.

  Ervaringen van deskundigen

  Tijdens het webinar komen een casemanager dementie, een mantelzorgmakelaar en een mantelzorger aan het woord. Met behulp van video en met praktische voorbeelden vertellen de studiogasten vanuit hun eigen expertise onder meer over:

  * Thuiszorg en dagopvang – wat is mogelijk?

  * Waar vindt u de juiste zorg bij u in de buurt?

  * Hoe zorgt u voor een goede overdracht van mantelzorg naar professionele zorg?

  https://dementie.cz.nl/zorg-regelen/product/online-seminar-zorg-bij-dementie-wat-is-mogelijk?menu=open
 • DementieOnline

  DementieOnline

  Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner, uw ouder, een vriend. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. Mantelzorger zijn is meestal geen bewuste keuze. De persoon met dementie heeft zorg nodig en u bent die zorg gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief.

  Zorgen voor iemand met dementie is ‘een vak apart’. Waarschijnlijk bent u al heel vaardig in dit vak! Toch hebben veel mantelzorgers vragen. De ziekte dementie is ingrijpend en de zorg voor uw naaste vraagt veel tijd en energie. De internetcursus DementieOnline kan een uitkomst zijn. U krijgt praktische tips en handvatten, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Zo krijgt u meer grip op de dementie en op de situatie en kunt u nog beter voor uw naaste zorgen.

  https://www.dementieonline.nl/online-cursus/over-cursus
 • 'Mijzelf' voor werkende mantelzorgers

  'Mijzelf' voor werkende mantelzorgers

  Over balans en tijd vinden, grenzen stellen en omgaan met veranderingen.

  Het combineren van werk- en mantelzorgtaken kan behoorlijk belastend zijn. Veel ruimte voor jezelf is er vaak niet. Toch is het goed om af en toe even stil te staan bij je werk- zorgsituatie. Als je iets van een afstandje bekijkt, kun je het immers van meer kanten bekijken. Zo ontstaan nieuwe inzichten.
  De module 'MIJZELF' geeft je inzicht in wat je zelf kan doen om de situatie waarin je nu verkeert, prettiger te maken. Er zijn vijf thema's die je informatie, opdrachten, suggesties en tips bieden. Je kunt de hele module doorlopen of alleen de onderwerpen kiezen die voor jou nu belangrijk zijn.

  https://www.mantelzorgpower.nl/module/mijzelf/2
 • Persoonlijk en professioneel leiderschap

  Persoonlijk en professioneel leiderschap

  De module bestaat uit verschillende korte films. Daarin prikkelen deskundigen Evi Vermeer en Col Prevoo je om na te denken over de volgende vragen:

  Weet ik wie ik ben?
  Waar sta ik voor en neem ik daarvoor ook verantwoordelijkheid?
  Waar koers ik op? 

  https://www.nspoh.nl/e-learning-persoonlijk-professioneel-leiderschap/